MY ACCOUNT
MY ACCOUNT
CHANGE YOUR PASSWORD
Please enter your email address to reset your password. You will receive an email shortly. Should an issue occur, please contact our Client Services at +33482537616

Carnaval in Nederland

Categories : Tijdschrift

Carnaval in Nederland

Carnaval!

Nog een aantal dagen wachten en het carnavalsfeest barst weer los in het zuiden van het land. Het is een feest dat voornamelijk in het zuiden van het land gevierd wordt. Gedurende een aantal dagen staan zuidelijke steden op zijn kop. Steden als Tilburg, Eindhoven en Breda krijgen tijdelijk een andere naam, respectievelijk Kruikenstad, Lampegat en Kielegat. Zo hebben tientallen steden die meedoen aan het carnavalsfeest een alternatieve naam. Mensen gaan vaak verkleed de stad in om dagenlang flink feest te vieren.

Varianten

Er zijn twee varianten die het meest voorkomen tijdens het feest. Het bourgondische carnaval en het Rijnlandse carnaval. Het bourgondische carnaval wordt voornamelijk in Noord-Brabant, Gelderland en Zeeuws-Vlaanderen gevierd.

Wat zijn de verschillen dan?

De bourgondische variant kenmerkt zich door de volgende elementen:

- Carnavalsstichting: Het carnavalsfeest en de activiteiten worden gecoƶrdineerd door één stichting, die een prins kiest met gevolg. Per stad of dorp is er dus maar 1 prins.

- Alternatieve plaatsnamen: Zoals eerder al verteld krijgen enkele steden een andere naam. Deze namen komen vaak voort uit typische kenmerken van de stad of het dorp uit het verleden.

- Motto: Veel steden nemen een motto aan. De plaatselijke optocht past zich aan dit motto aan.

Het Rijnlands carnaval heeft andere eigenschappen:

- Carnavalsstichting: Bij dit type carnaval zijn meerdere verenigingen aanwezig. De functies binnen de verenigingen worden vaak van vader tot zoon doorgegeven.

- Geen alternatieve plaatsnemen: De namen van de steden veranderen niet, dit is voornamelijk het geval in Limburg en het Rijnland.

- Kleuren. Drie kleuren zijn traditioneel voor dit carnaval, namelijk rood, geel en groen.

Wat vindt u er van?

Het carnaval wordt niet veel in het Noorden gevierd. Wellicht zijn er enkelen die afreizen naar het Zuiden van het land om ook mee te doen aan het feest? Waar viert u het liefst carnaval? Wat vindt u van de carnavalstraditie? En als u tijdens de voorjaarsvakantie geen carnaval viert, wat zijn dan uw plannen? Laat het ons weten in de comments!

Vind onze kleurrijke plancha grills die perfect aansluiten bij het groen, geel en rood van het carnaval hier.