MY ACCOUNT
MY ACCOUNT
CHANGE YOUR PASSWORD
Please enter your email address to reset your password. You will receive an email shortly. Should an issue occur, please contact our Client Services at +33482537616

Het Chinese Nieuwjaar

Categories : Tijdschrift

Het Chinese Nieuwjaar

Het Chinese Nieuwjaar

Vannacht heeft het Chinese Nieuwjaar de Aziatische grenzen overgestoken en heeft het zich vertoond in verschillende landen verspreid over de wereld in de vorm van feestactiviteiten.

Het jaar van de geit

Dit jaar wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd op 19 februari, wat gelijk staat aan de eerste dag van de eerste maand op de Chinese kalender, welke van lunisolaire aard is. Op onze kalender variëren de data per jaar waarop het Chinese Nieuwjaar gevierd wordt veel, maar het vindt altijd plaats tussen 21 januari en 20 februari.

Het Nieuwjaar wordt 15 dagen lang gevierd en eindigt in het Lantaarnfeest. Ieder jaar is gelinkt aan een dier uit de Chinese dierenriem. In 2014 was het paard aan de beurt, dit jaar is het dus de geit.

Het Chinese Nieuwjaar wordt niet alleen in China gevierd, maar ook in Hong Kong, Macao en andere Aziatische landen (Vietnam, Thailand, Maleisië etc.). De term 'Chinees' Nieuwjaar is dus niet zeer correct, omdat het impliceert dat het alleen een feest is dat door de Chinezen gevierd wordt.

De Keukengod

Een week voor de dag van het Chinese Nieuwjaar zeggen families vaarwel tegen de Keukengod wiens afbeelding vaak tentoongesteld is in het huis. Volgens de volksreligie maakt de geest een reis naar de hemel om een verslag van de goede en slechte daden van de familie uit te brengen aan de Jadekeizer. De huisbewoners brengen vaak offers aan de geest om zo in goede gratie te komen en de kans op een slechte uitspraak te verminderen. Offers zijn vaak voedingsmiddelen, met name plaksnoep, wat voorkomt dat de geest zijn mond kan opendoen. Vervolgens wordt de afbeelding verbrand om plaats te maken voor een nieuwe geest die een jaar het huis zal observeren.

Familie en hernieuwing

Het begin van het nieuwe jaar is het moment om zaken op orde te stellen en problemen aan te pakken. Daarnaast is het ook het moment voor het formuleren van wensen voor het nieuwe jaar en deze vervolgens op te hangen in het huis.

Men eet vaak een diner met de hele familie op de laatste dag van het jaar. Het is dus een hectische tijd op vliegvelden en treinstations, gezien de grote migratie van mensen die het Nieuwjaar vieren. Het feestdiner bestaat uit verfijnde gerechten, welke vaak een symbolische functie hebben. Ze moeten namelijk geluk en vreugde met zich mee brengen. De overvloed van voedsel dient als een stimulans voor een overvloed aan bezittingen en eigendommen.

Qua cadeaus is het traditie om rode enveloppen met geld anoniem aan kinderen en ongehuwde personen te geven. Rond middernacht zijn kinderen op straat te vinden met rotjes en ander knalvuurwerk.


Op de eerste dag van het jaar is het traditie om familie en vrienden te bezoeken om wensen over te brengen. Traditiegetrouw dragen de mensen nieuwe kleding met een vleugje rood. In sommige tradities is het gewoon om geen vlees te eten en het ook niet klaar te maken.

De laatste dag is het Lantaarnfeest. Vanaf 's middags steken kinderen en hun ouders meerdere lantaarns van papier en tissue aan en laten deze wegvliegen in de lucht.

En u? Doet u mee aan de festiviteiten van het Chinese Nieuwjaar mochten deze georganiseerd worden in Nederland?